Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Tehetséggondozás a járvány idején

A kialakult, jelenlegi helyzetben sem engedjük el a műhelyeinkbe járó gyermekeink kezét.
Ezért ajánlást teszünk a további közös munkára.

Tehetséggondozás

Óvodánk nevelőtestülete 2017-ben elfogadta a Veszprémi Ringató Körzeti Óvoda Tehetségsegítő Programját, avval a céllal, hogy a munkánkban már jelenlévő tehetségsegítő munka tervezettebbé, átláthatóbbá, szervezettebbé váljon. Szerettük volna elmélyíteni azt a tehetségbarát szemléletet, mely a csoportok munkájában már meghatározó volt. A program új célokat is megfogalmazott. Elsődleges célunk megsegíteni a jelentős képességtöbblettel rendelkező gyermekek számára is a fejlődést, a tovább lépést óvodai rendszerünkben. A programban megfogalmazott célok megvalósításához megfelelő alapokra, gyakorlati tapasztalatokra volt szükség. A munka irányításához Munkacsoportot hoztunk létre.
Az elmúlt három évben:
  • Feltérképeztük, hogy ez a közösség ezen a területen milyen elvek mentén, milyen módszerekkel szeretné céljait megvalósítani, milyen erőforrások állnak rendelkezésünkre ehhez.
  • Elkezdtünk kidolgozni egy saját dokumentációs rendszert, mely támogatja, segíti ezt a munkát.
  • Gyakorlati tapasztalatot szereztünk a képességtöbblettel rendelkező gyerekek csoporton kívüli megsegítésében
  • Elkezdtük kiépíteni partneri kapcsolatainkat. Tagjává váltunk a Tehetségpont Hálózatnak
  • Munkacsoportunk Szakmai Munkaközösséggé érett
  • Gyakorlatot szereztünk tehetségsegítő programok szervezésében
A gyakorlati tapasztalatok mentén a következő öt évben egy olyan tehetséggondozó, tehetségsegítő rendszert szeretnénk létrehozni, amely átlépve az óvoda határait, más intézményeknek is képes segítséget adni az alapok lerakásához.
Óvodánkban a tehetségsegítő munka jelentős részét óvodapedagógusaink végzik a csoportokban, így annak minden gyermek részese. Kilenc tehetségsegítő műhelyünkben ezt a munkát folytatják mentoraink, biztosítva a gyerekek számára a folyamatos fejlődés lehetőségét, sport, zene, tánc, vizualitás, matematikai képességek, természetismeret területén.
Tehetséggondozással kapcsolatos kérdéseikkel és kéréseikkel forduljanak hozzám bizalommal!
Tóth Mónika
Tehetséggondozó tehetségsegítő óvodapedagógus
2019. augusztus 29.